דעות

הלשכה לאתיקה לא סותמת פיות – חופש הביטוי ב"הרפואה" לא כולל ביטויי אפליה

בעקבות המאמר על פונדקאות שפורסם ב"הרפואה" - נהלו את הדיונים המקצועיים בעיתונים המתאימים לקהילת הרופאים, קיראו את המקור של חבריכם למקצוע ואל תישענו על ציטוטים בעיתונות הכללית

12.03.2020, 07:43
"בנושא הפונדקאות ראוי כי יהיה דיון בין הרופאים ובציבור על מכלול השאלות העולות בנושא, לרבות האם ההליך צריך להיות אלטרואיסטי או בתשלום או על חשבון המדינה לגבי כל אזרחי המדינה באופן שווה"

לאחרונה פורסמה כותרת שערורייתית באתר ynet בנוגע למאמר שפורסם בעיתון "הרפואה". המאמר ב"הרפואה" עוסק בנושא מורכב ורגיש ביותר "פונדקאות - היבטים רפואיים, משפטיים ואתיים".

בלשכה לאתיקה התקבלו תלונות רבות בהמשך לכתבה ולכותרת ב-ynet אשר טענה: "הרופא בעל הדעות ההומופוביות יוזמן לבירור שאולי יסכן את המשך דרכו המקצועית", ולאור כך חברים רופאים הסיקו כי הלשכה לאתיקה סותמת פיות.

הכותרת והציטוטים הנ"ל ב-ynet אינם נכונים ואינם אמת. לדעתי, הדיון בנושא צריך להיעשות במסגרת עיתון הרפואה. דעות בעד ודעות שכנגד.

ב-1996 נחקק בישראל "חוק הפונדקאות". בתיקון משנת 2018 הוסף לחוק כי גם אם יחידנית מיועדת, ללא בן זוג, יכולה לפנות להליך פונדקאות בו יעשה שימוש בביצית שלה. לא הוכנס לחוק אב יחידני מיועד. לאחרונה פורסמה החלטת בג"ץ כי יש לתקן החוק תוך שנה עקב אפליה.

שאלת הפונדקאות בכלל מאוד בעייתית מבחינה אתית רפואית. עקב השלכות ההריון וכן הקשר הנפשי אותו מפתחת הפונדקאית כלפי העובר ברחמה ובמהלך תהליך הלידה. יש דגשים שונים כאשר הפונדקאית משמשת כאכסניה לביצית וזרע שמקורם באחרים, כאשר היא גם המקור לביצית, כלומר חצי מהגנום של העובר הוא שלה (האפשרות האחרונה אינה בחוק הישראלי).

בעקבות הקשר והנזקים האפשריים לפונדקאית, יש המחייבים כי פונדקאות תעשה אלטרואיסטית, ומשווים פעילות זאת לתרומת איברים. בגישה זו מנסים להגן על אוכלוסיות חלשות בחברה אשר תמורת תשלום עלולים לפגוע בבריאותם הגופנית ו/או הנפשית.

בפרק הסיכום בסקירה בעיתון ה"רפואה" מעלים הכותבים שאלה לגבי מימון הפעולה. הניסוח בעייתי, וראוי היה להתנסח אחרת. נגד ניסוח זה היו פניות ליו"ר הר"י.

האחריות על הכתוב במאמר היא על כל הרופאים החתומים על המאמר. כל רופא אשר שמו מופיע במאמר נושא באחריות מלאה על המאמר ועליו לעבור על העותק האחרון לפני פרסום, ומכאן אחריות כל הכותבים על הניסוח המפלה.

אל נשכח את עיקרון חופש הביטוי והדיון בעיתון רפואי אשר ניתנת בו ביקורת של עמיתים, על ידי סקירת המאמרים. העיתון מחויב לקבל דעות מגוונות ושונות על מנת להציג בפני קוראיו דעות שונות.

לסיכום, בנושא הפונדקאות ראוי כי יהיה דיון בין הרופאים ובציבור על מכלול השאלות העולות בנושא, לרבות האם ההליך צריך להיות אלטרואיסטי או בתשלום או על חשבון המדינה לגבי כל אזרחי המדינה באופן שווה.

אני ממליצה לחברי הקוראים לנהל את הדיונים המקצועיים בעיתונים המתאימים לקהילת הרופאים. כאשר מצוטטים מאמרים בעיתונות הכללית, הנכם מוזמנים לקרוא את המקור אשר נכתב על ידי עמיתים למקצוע.

לנייר עמדה – מחברים של מאמר מדעי רפואי – ליחצו כאן.

נושאים קשורים:  ד"ר תמי קרני,  דעות,  אתיקה,  הר"י,  עיתון הרפואה,  פונדקאות
תגובות