ריכוז והיפראקטיביות

תזונת האם בהריון והשפעתה על התפתחות הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות אצל הילד

החוקרים מצאו קשר בין יחס אומגה 6: אומגה 3 גבוה בחבל הטבור לבין ההתפתחות של תסמינים של הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות בגיל 7 שנים

עובר בשבוע ה-22 להריון (צילום: אילוסטרציה)

מטרת המחקר הייתה לבחון האם יחס גבוה יותר של שרשראות ארוכות של חומצות שומן לא רוויות אומגה 6: אומגה 3 (n-6: n-3) בדם בחבל הטבור קשור לתסמינים בולטים יותר של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD - attention deficit and hyperactivity disorder) בגילאי 4 ו-7 שנים.

המחקר הנוכחי התבסס על עוקבת ילודה מבוססת אוכלוסייה בספרד. ריכוזי חומצה ארכידונית N-6, חומצה איקוסאפנטנואית N-3 וחומצה דוקסאהקסאנואית נבדקו בדם שנלקח מחבל הטבור. בגיל 4, המורים של הילדים התבקשו לדווח על תסמיני ADHD באמצעות המהדורה הרביעית של הצ'ק ליסט  ADHD Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disordersי(n=580). בהמשך, בגיל 7, ההורים של הילדים דיווחו על תסמיני ADHD באמצעות ה-Conners’ Rating Scale-Revised (גרסה מקוצרת; n=642).

החוקרים התייחסו למשתני ה-ADHD כמשתנים המשכיים (ציונים) ודיכוטומיים (קריטריונים של אבחנת תסמינים). כמו כן, החוקרים אספו באופן פרוספקטיבי מאפיינים כלליים הנוגעים לילד ולמשפחתו באמצעות שאלונים. בהמשך, החוקרים השתמשו ברגרסיה מסוג ZINBי(zero-inflated negative binomial) ורגרסיה לוגיסטית מותאמות למשתנים.

תוצאות המחקר הראו כי יחס שרשראות ארוכות של חומצות שומן לא רוויות אומגה 6: אומגה 3 גבוה יותר בדם בחבל הטבור קשור לאינדקס ADHD גבוה יותר (שיעור יחס ההיארעות: 1.13; רווח בר סמך 95%: 1.03-1.23) בגיל 7 שנים. בשונה מכך, בגיל 4, לא נמצא קשר (שיעור יחס ההיארעות: 1.04; רווח בר סמך 95%: 0.92-1.18). בנוסף, לא נמצאו קשרים באמצעות הקריטריונים האבחנתיים לתסמיני ADHD.

החוקרים הסיקו כי יחס שרשראות ארוכות של חומצות שומן לא רוויות אומגה 6: אומגה 3 ניבא את ההופעה של תסמיני ADHD תת-קליניים במהלך אמצע הילדות. הממצאים של החוקרים מציעים כי התזונה של האם במהלך ההריון עשויה להשפיע על הסיכון להתפתחות של ADHD אצל הצאצאים שלה בטווח הרחוק.

מקור: 

Vicente-Lopez, M. et al. (2019) The Journal of Pediatrics 209.

נושאים קשורים:  ריכוז והיפראקטיביות,  התפתחות מוחית,  אומגה 3,  אומגה 6,  מחקרים,  הפרעת קשב
תגובות
אנונימי/ת
29.06.2019, 09:35

למה הכוונה תזונה טובה בהריון