חדשות

מחקר ישראלי: אוכלוסיית חיידקי המעיים גדלה אצל נשים בהריון

קבוצת חוקרים מאוניברסיטת בר אילן ו"בילינסון" מצאה כי פרוגסטרון משנה את הרכב החיידקים במהלך הריון באופן שעשוי לסייע להתפתחות התינוק

הריון (צילום: אילוסטרציה)

אוכלוסיית חיידקי המעיים גדלה אצל נשים בחודשי ההריון האחרונים כדי לסייע לתינוק לפרק טוב יותר את חלב האם. כך עולה ממחקר שנעשה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן עם חוקרים מהמרכז הרפואי בילינסון והפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. דו"ח המחקר פורסם בחודש שעבר ב-Cell Reports.

הריון מלווה בשינויים באוכלוסיות החיידקים במעיים. משקלם הכולל מגיע לשני ק"ג ממשקל הגוף והם חיוניים במאבק במחלות. מחקרים קודמים שהתמקדו בשינויים בהריון הראו כי במהלך הריון אוכלוסיה זאת אחראית חלקית לעלייה במשקל האם ועל תגובה חיסונית חיונית. דרך פעולת המנגנונים המעורבים בכך לא היתה ברורה.

המחקר החדש, שהובילו ד"ר עמרי קורן מהפקולטה לרפואה ופרופ' יורם לוזון מהמחלקה למתמטיקה, שניהם מאוניברסיטת בר אילן, לצד סיגל פרישמן ומשה הוד מ"בילינסון" ואוניברסיטת תל אביב, הראה כי הפרוגסטרון משנה את הרכב החיידקים במהלך ההריון באופן שעשוי לסייע להתפתחות התינוק.

החוקרים בדקו שינויים שחלו בחיידקים בשלבי הריון מתקדמים וגילו שינוי מובהק בהרכב חיידקי המעי הגס של נשים במהלך הריון מתקדם, כולל עלייה בשפע היחסי של סוג החיידקים המכונה ביפידובקטריום (Bifidobacterium) - החיידקים שחיוניים לתינוקות כיוון שהם אחראים על פירוק הסוכרים המצויים בחלב האם ולכן חשיבותם להתפתחות התינוקות בהיותם גם בעלי יכולות פרוביוטיות. מחקר אחר מצא שחוסר בחיידקים מסוג זה עלול לגרום ללידות מוקדמות או ל"לידות שקטות".

במחקר החדש נמצא כי אצל נשים בהריון חלה עלייה ברמת הפרוגסטרון שמלווה בתגובה דלקתית מוגברת, כאשר באוכלוסיית הביפידובקטריום שינוי זה היה זהה גם לשינוי שנראה קודם לכן בהריון של עכברות מעבדה. כשהחוקרים עקבו אחרי מתן הפרוגסטרון בעכברים, הם מצאו שוב כי הביפידובקטריום גדל במהירות - מה שהוביל אותם למסקנה שהביפידובקטריום "חש" בפרוגסטרון ומגיב אליו.

ד"ר קורן: "תוצאות המחקר מתארות מודל שבו פרוגסטרון מקדם צמיחה של ביפידובקטריום במהלך שלבי הריון מתקדמים. הממצאים מספקים תובנות חדשות להבנת הקשר שבין הורמונים מסוימים לבין אוכלוסיית חיידקי המעיים במהלך ההריון ועד כמה הקשר הזה רלוונטי גם לתנאים אחרים שבהם מעורבים הורמונים, כגון בתוספי פרוגסטרון כמרכיב בטיפולי פוריות או כטיפול בנשים בגיל המעבר".

החוקרים אמורים לבדוק במחקר המשך האם באמצעות תזונה פרוביוטית ניתן להתגבר על חוסר בחיידקי מעיים וכך לנסות למנוע לידות מוקדמות.

נושאים קשורים:  פרוגסטרון,  הריון,  ד"ר עמרי קורן,  חדשות,  בית החולים "בילינסון",  אוניברסיטת בר אילן,  התפתחות העובר
תגובות