חדשות

שיעורי היארעות סרטן צוואר הרחם בישראל - מהנמוכים ברחבי העולם

דו"ח חדש שפורסם על ידי משרד הבריאות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן לקראת שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם מציין, כי בישראל אובחנו 243 מקרים של סרטן חודרני בשנת 2014

בדיקת PAP, איתור סרטן צוואר הרחם (צילום: אילוסטרציה)

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן השלישי בשכיחותו אצל נשים בעולם, אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס והחלחולת, אך בישראל הוא איננו נפוץ כמו במקומות אחרים. שיעורי ההיארעות של המחלה הם בין הנמוכים במדינות המערב.

כך מדגיש דו"ח חדש של המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, שפורסם הבוקר (א'), לקראת שבוע המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם שחל השבוע. הדו"ח נכתב על ידי פרופ' ליטל קינן-בוקר ממשרד הבריאות, ביחד עם האגודה למלחמה בסרטן. הנתונים נכונים ל-2014, כיוון שרישום הסרטן במרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות טרם השלים את ניתוח הנתונים שבידיו לשנים 2017-2015.

לפי הדו"ח, בשנת 2014 היה גיל האבחנה הממוצע של סרטן חודרני בצוואר הרחם 55 שנים בנשים יהודיות, 58 בערביות ו-52 שנים באחרות. גיל האבחנה הממוצע של סרטן ממוקד בצוואר הרחם הוא 38 שנים אצל יהודיות, 40 בערביות ו-37 שנים באחרות.

על פי הדו"ח ב-2014 אובחנו 243 נשים ישראליות עם סרטן חודרני של צוואר הרחם, מהן 198 יהודיות (82%), 15 ערביות (6%), ו-30 שמוגדרות "אחרות" (למשל נוצריות או נשים לא סיווג דת כלשהו, 12%). בנוסף, ב-2014 אובחנו 900 ישראליות עם סרטן ממוקד (שלב 0) שהוא מצב קדם ממאיר של צוואר הרחם, מהן 745 יהודיות (83%), 37 ערביות (4%) ו-118 "אחרות" (13%).

יש לציין כי מ-1990 ועד 2014 בשתי קבוצות באוכלוסייה ניכרת עלייה מתמשכת בהיארעות, מה שמסמן, לפחות בחלקו הדגישה מחברת הדו"ח, עלייה בשימוש בבדיקות הסינון. ביהודיות היה שיעור הגידול השנתי 5% בממוצע ובערביות, 5.4%. עם זאת ישראל דורגה ב-2012 בקרב מדינות ה-OECD במקום השלישי לפני האחרון, כמו פינלנד, בדירוג מיעוט המאובחנות בסרטן צוואר הרחם חודרני. מקסיקו נמצאת במקום הראשון, עם השיעור הגבוה ביותר 23.3 ל-100,000 נשים, ואחריה אסטוניה והונגריה.

גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם זיהום בזנים מסוימים של נגיף הפפילומה האנושי (HPV), עישון וזיהום בנגיף ה-AIDS. המהלך הטבעי של המחלה כולל פגיעה באפיתל צוואר הרחם והתקדמות מנגע שפיר, לנגע טרום סרטני ולנגע סרטני ממוקד ולאחר מכן חודרני. חלק לא מבוטל מהנגעים שאינם סרטניים ומהנגעים הממוקדים בצוואר הרחם עוברים רגרסיה ספונטנית, כלומר, נעלמים מעצמם ולא הופכים לסרטן חודרני.

הכללת החיסון כנגד HPV בשגרת החיסונים הלאומית עשויה לתרום, בטווח הרחוק, למניעה ראשונית של המחלה. בישראל חיסון לנגיף הפפילומה ניתן כיום בבית הספר לבנות ולבנים בכתה ח' כחלק משגרת החיסונים. מניעה שניונית של המחלה, דהיינו, גילוי המחלה בשלב מוקדם, מתאפשר באמצעות בדיקות סינון לגילוי מוקדם של המחלה, למשל בדיקת משטח תאים מצוואר הרחם (משטח Pap).

בכמה מדינות בעולם, ציינה פרופ' קינן-בוקר בדו"ח, נבחן כיום שימוש בבדיקה לדנ"א של נגיף ה-HPV כבדיקת סינון. באוסטרליה עברה תכנית הסינון מביצוע משטח פאפ אחת לשנתיים, לביצוע בדיקה לזיהוי נגיף ה-HPV בנשים בטווח הגילים 74-25 שנים אחת לחמש שנים. בישראל הודיעה באחרונה קופ"ח מכבי, שבדיקת HPV החלה להתבצע במבוטחות שלה.

מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, ציינה: "האמצעים היעילים ביותר היום נגד סרטן צוואר הרחם הם מניעה וגילוי מוקדם. בדיקת פאפ שגרתית נועדה לאבחן שינויים ברקמת צוואר הרחם. גילוי מוקדם וטיפול בזמן, עשויים למנוע התפתחות גידול סרטני. אני קוראת לנשים: קחו אחריות על בריאותכן. היבדקו על פי ההנחיות והתעקשו על בירור טיבו של כל שינוי.

"לנשים מגיל 25 עד 65 מומלץ לבצע כשגרה בדיקת משטח צוואר הרחם אחת לשלוש שנים. אישה המוגדרת על ידי הרופא כשייכת לקבוצת סיכון גבוה, צריכה להתייעץ עמו לגבי גיל תחילת הבדיקות ותדירותן. סל הבריאות הממלכתי בישראל כולל בדיקת משטח צוואר הרחם לכל אישה בטווח הגילים 35 עד 54, אחת  ל-3 שנים ולאישה שיש לה אינדיקציה רפואית - בכל גיל. הרחבות הסל בכל קופה וכן בביטוחים המשלימים, מאפשרים בדיקה ללא קשר לגיל המטופלת, בהשתתפות עצמית של 97-28 שקלים לאישה שאיננה בטווח הגילאים המזכה בדיקה זאת לפי סל הבריאות".

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן צוואר הרחם,  שיעור,  השוואה בינ"ל,  המרכז לבקרת מחלות,  האגודה למלחמה בסרטן
תגובות
אנונימי/ת
22.01.2018, 09:41

2 סיבות יכולות להסביר את התופעה.
1. הנשים שומרות טהרה.
2. הגברים נימולים.
מחקרים הוכיחו שגם אצל גברים נימולים, וגם אצל נשים שומרות טהרה הסיכוי לחלות הוא נמוך משמעותית.

אנונימי/ת
22.01.2018, 09:42
26.01.2018, 11:58

השלמת החוק להפללת לקוחות זנות ואכיפתו, וכן הסברה על סיכוני מין לא-בטוח ותיירות מין במיוחד - יביאו תועלת רבה במניעת סרטן צואר הרחם ומחלות נוספות, יותר מכל חיסון חלקי.