חדשות

הנחיות חדשות לניהול מחלות במערכת העיכול והכבד במהלך הריון

האגודה האמריקאית לגסטרואנטרולוגיה פרסמה המלצות לטיפול בנשים עם מחלות גסטרואנטרולוגיות או כבד פעילות טרום הריון ובהריון | הדגש: אין למנוע טיפולים רק בשל הריון

נשים בהריון. אילוסטרציה

האגודה האמריקאית לגסטרואנטרולוגיה (AGA) פרסמה לאחרונה המלצות לניהול מחלות במערכת העיכול והכבד במהלך ההריון. העדכון נועד לספק הנחיות מבוססות ראיות ומומחים לניהול מטופלות בהריון הסובלות ממחלות אלו, תוך הדגשה כי אין למנוע טיפולים רק בשל ההריון. ההמלצות פורסמו בכתב העת Gastroenterology.

על פי ההמלצות, בשלב טרום הריון מומלץ לייעץ לנשים בגיל הפוריות על תכנון הריון במיוחד לנשים עם מחלות גסטרואנטרולוגיות או כבד פעילות. ההכנה בטרם להריון כוללת שיפור המצב הבריאותי, זיהוי גורמי סיכון ניתנים לשינוי ותיאום בין רופאים רלוונטיים לצורך הפחתת סיכונים לאם ולעובר.

במהלך ההריון אין למנוע טיפולים ופרוצדורות, אך יש להעריך את יתרונותיהם לעומת הסיכונים. לדוגמה, בדיקות אנדוסקופיה הכרחיות יבוצעו בעיקר בטרימסטר השני, במטרה להפחית סיכונים לאם ולעובר. לנשים עם שחמת כבד מומלץ לבצע הערכת דליות ושט במידת הצורך.

בהתייחסות לניהול בחילות והקאות נכתב כי טיפול מוקדם יכול למנוע התפתחות להיפראמזיס גרבידרום. הטיפול כולל שינויים תזונתיים, מתן ויטמין B6 ודוקסילאמין, ובמקרים חמורים ניתן לשלב אונדנסטרון, מטוקלופראמיד או סטרואידים תוך-ורידיים.

לגבי עצירות בהריון, תופעה נפוצה הנובעת משינויים הורמונליים ופיזיולוגיים, יש לשלב בטיפול סיבים תזונתיים, לקטולוז וחומרים משלשלים מבוססי פוליאתילן גליקול, תוך הימנעות ממשלשלים ממריצים.

במצב של אישה החולה במחלות מעי דלקתיות ומתכננת להרות, יש לשמור על רמיסיה קלינית לפני ובמהלך ההריון לשיפור תוצאות ההריון. מומלץ להמשיך טיפול בתרופות ביולוגיות לאורך כל ההריון ולהימנע משימוש במתוטרקסט, תאלידומיד ואוזנימוד שישה חודשים לפני ההתעברות.

לנשים עם אבני כיס מרה, הכותבים מציינים כי כריתת כיס מרה בלפרוסקופיה בטוחה במהלך ההריון, במיוחד בטרימסטר השני, והיא עדיפה על ניהול שמרני במקרים סימפטומטיים.

במצב של כולסטזיס תוך כבדי בהריון, הטיפול כולל מתן אורסודאוקסיכוליק אסיד (Ursodeoxycholic Acid), ויש לתזמן את הלידה לפי רמת חומצות המרה.

במצב של מחלות כבד ייחודיות להריון, נכתב כי ניהול מצבים כמו רעלת הריון, HELLP (המוליזה, עליה באנזימי כבד ותרומבוציטופניה) וכבד שומני חריף בהריון, דורש תכנון לידה מהיר ולעתים הערכת צורך בהשתלת כבד.

לנשים עם זיהום כרוני ב-HBV, יש לשקול טיפול בטנופוביר דיסופרוקסיל פומראט (TDF) בשליש השלישי אם רמות HBV DNA גבוהות מ-200,000 IU/mL ולהמשיך מעקב לאחר הלידה בשל סיכון להתלקחות.

נושאים קשורים:  מחלות גסטרואנטרולוגיות,  הריון,  מחלות מעי דלקתיות,  מחלות כבד,  הנחיות רפואיות,  חדשות
תגובות