כתב אישום הוגש אתמול (ב') נגד פרופ' דוד בידר וד"ר יעקב לברון, מומחים לפריון והפריה חוץ גופית וכן נגד ד"ר פבל איציקסון, אמבריולוג וד"ר לגנטיקה, בפרשת יבוא והחזרת ביציות נושאות המופיליה מגיאורגיה. על כך דיווח אתמול (ב') אבי כהן בישראל היום.
עוד בעניין דומה
כתב האישום שהוגש לבית המשפט השלום בתל אביב על ידי פרקליטות המדינה מייחס לפרופ' בידר ולד"ר איציקסון ביצוע עבירה של מעשה העלול להפיץ מחלה במזיד. פרופ' בידר מואשם בביצוע עבירות של חבלה חמורה, מעשה פזיזות ורשלנות, קבלת דבר במרמה, ניסיון לקבל דבר במרמה ושיבוש מהלכי משפט. כן מואשמים פרופ' בידר וד"ר לברון בביצוע עבירות של ניהול מעבדה ללא רשיון, השתלת ביציות שלא במחלקה מוכרת וניסיון לקבל דבר במרמה.
מכתב האישום עולה כי פרופ' בידר ייבא עבור שתיים ממטופלותיו ביציות מופרות של תורמת מגיאורגיה, לא בדק את הדו"ח הגנטי ולא יידע את המטופלות בדבר נשאותה של התורמת בהמופיליה. למרות שנודע לו על כך, הוא ביצע החזרת עוברים לאחת המטופלות. שתי המטופלות הרו כתוצאה מטיפולי ההפריה, האחת ילדה תינוקת נשאית למחלת ההמופיליה ומטופלת השנייה עברה הליך של לידה שקטה, לאחר שהתברר כי העובר חולה במחלה.
ד"ר איציקסון ייבא עבור מטופלת ביציות מופרות של אותה תורמת ולאחר שהובא לידיעתו דבר נשאותה, דיווח על כך למנהל המרפאה בגיאורגיה, אך נמנע מלדווח על כך לבית החולים אסותא, אליו הגיעו הביצים המופרות.
החקירה נגד פרופ' בידר וד"ר איציקסון נפתחה לאחר שעלה חשד כי על אף שהמידע על הנשאות הגנטית למחלה היה מצוי לכאורה בידי הצוותים במרפאה בחו"ל ובישראל, הביציות הועברו ארצה ואף בוצעה החזרה של הביציות המופרות.
בנוסף, ועל פי כתב האישום, פרופ' בידר וד"ר לברון ביצעו החזרת ביציות מופרות במרפאתם "מרפאת ל.ב. הפריה חוץ גופית" בתל אביב ולא בבית חולים, מבלי לידע את המטופלות כי ההליך נוגד את החוק ומבלי לידע אותן כי משרד הבריאות ביטל את האישור לייבוא ביציות ממרפאה בגיאורגיה.
עוד נכתב כי בעקבות האירועים הגישו המטופלות תלונות למשרד הבריאות וכי בהליך הבירור ובמספר הזדמנויות מסר פרופ' בידר פרטים כוזבים אודות השתלשלות העניינים הן בשיחות טלפוניות, הן במכתבים שנשלחו על ידו והן במכתבים שנשלחו ביוזמתו על ידי המרפאה בגיאורגיה. כמו כן, במסגרת החקירה שנפתחה ביחידת הונאה ת"א במשטרה, לאחר פניית משרד הבריאות בחשד למעשים פליליים נגד המעורבים, מסר פרופ' בידר פרטים כוזבים ושיבש את החקירה הפלילית בעניינו.
עוד עולה מכתב האישום, כי בעת ביקורת של משרד הבריאות שהתקיימה במרפאה הפרטית, נמצאו מכלים ובתוכם זרע ועוברים שהוחזקו ללא רשיון, בתנאים שאינם תקניים, בחדר פתוח ונגיש לבאי המרפאה, ללא רישום ותיעוד של אחזקת העוברים ומשלוח שלהם.
הפרקליטות הגישה לבית המשפט בקשה להאריך איסור עיסוק בתחום ההפריה החוץ גופית וציינה כי במעשיהם גרמו הנאשמים או עלולים היו לגרום נזק למטופלות, אם בייבוא ביציות מופרות שיש להן נשאות למחלה מסכנת חיים ואם בביצוע פעולות של החזרת ביציות מופרות שיובאו מחו"ל במרפאה ולא במחלקה בבית חולים.