המדינה מקצה שמונה מיליון שקל בשנה לצורך "השגחה הלכתית" לטיפולי הפריה, זאת בהשוואה ל-3.5 מיליון שקל שהוקצו לכך בשנת 2019. ההשגחה, שנועדה למנוע טעות אנוש שתגרום לממזרות, מסובסדת על ידי המשרד לשירותי דת וקופות החולים ומבוצעת על ידי עמותות דתיות. על כך דיווח הבוקר (ה') עידו אפרתי בהארץ.
עוד בעניין דומה
התקציב, שמקורו בכספים קואליציוניים, מועבר לארבע עמותות - מכון פוע"ה, בוני עולם, פרי חיים ומכון דורות, המספקות את השירות באמצעות "משגיחות הלכתיות" שמתלוות אל המטופלות ואל אנשי המקצוע ביחידות להפריה חוץ־גופית.
על פי נתוני המשרד לשירותי דת, בשנת 2019 בוצעו בישראל 8,231 השגחות הלכתיות, ואילו בשנת 2023 - 19,444 השגחות. קופות החולים מציעות סבסוד לשירות והפחתת דמי ההשתתפות העצמית באמצעות שב"ן.
באתר של מכון פוע"ה מפורטים המחירים. מחיר השגחה על הליך הקפאת ביציות במשך יום אחד: 325 שקל; השגחה על מיון זרע ליום אחד: 285 שקל; סכום דומה על השגחה על חיפוש זרע "באמצעות מיקרוסקופ מיוחד"; השגחה על אבחון גנטי טרום־השרשה (PGD): 650 שקל. באתר המכון מופיעים גם הסדרי הסבסוד של קופות החולים, למשל החזר של עד 120 שקל לכל יום של השגחה (עד שלושה ימים לכל היותר).
עו"ד רים אסדי, מנחת הקליניקה לבריאות ומשפט במכללה למינהל, המצוטטת בכתבה, מספרת כי התקבלו תלונות מגורמי מקצוע ביחידות ה-IVF, על כך שמשגיחות, שאינן עובדות המוסד, מתלוות לאורך התהליך, כולל במעבדות, ושיש בכך הפרת סודיות כלפי מטופלות אחרות. "מדובר במשגיחות מטעם עמותות חיצוניות - לא מצאנו מידע על ההכשרה שלהן או קריטריונים לקבלה לתפקיד", היא אומרת.
במכון פוע"ה השיבו לפניית "הארץ" וכתבו כי "המשגיחות ההלכתיות של מכון פוע"ה הן נשים מקצועיות שעברו הכשרה ייעודית מקיפה, הכוללת לימודי הלכה בתחום הפוריות והרפואה, לצד הכשרה בתחומי האתיקה הרפואית והסודיות המקצועית, וכל מלווה מחויבת לחתום על הסכמי סודיות רפואית הזהים לאלה החלים על צוותי בתי החולים".
מהמשרד לשירותי דת נמסר: "חלה עלייה במספר הפונים לקבלת עזרה וליווי הלכתי מהגופים הנתמכים... היות שמדובר בכספים קואליציוניים, שמקורם בהסכם קואליציוני, המשרד לשירותי דת אמון על חלוקתם ולא על גיוסם".
ממשרד הבריאות נמסר כי חוזר המשרד לאמות מידה ליחידות IVF כולל גם התייחסות לעבודת המלוות ההלכתיות. משרד הבריאות לא מעניק תמיכה כספית לשירותים אלה. עם זאת, "הנוהל מגדיר באופן מפורש כי נדרשת הסדרת הנושא בנוהל פנימי ביחידות IVF במטרה למנוע שיבוש של פעילות המעבדה ולהבטיח שמירה על הסודיות והפרטיות של כלל המטופלים. החוזר אינו אוסר או מחייב כניסה של המלוות ליחידות השונות והדבר נתון להחלטת מנהלי היחידות".