מחקרים

מה המשמעות של ביטוי יתר של SQLE בגידולי צוואר הרחם?

במחקר שהתפרסם בכתב העת Frontiers in Oncology בחנו את התפקיד והמשמעות של ביטוי יתר של SQLE בגידולים מסוג קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה של צוואר הרחם

29.09.2024, 15:26

סרטן צוואר הרחם, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה של פנים צוואר הרחם (Cervical squamous cell carcinoma and endocervical adenocarcinoma - CESC) מספק סיכון משמעותי לטובותן של נשים. מחקרים עדכניים דיווחו כי squalene epoxidase (SQLE) מבוטא ביתר במספר סוגי סרטן ואף תורם להתפתחות הסרטן.

מידע על אודות ריצוף RNA עבור SQLE נאסף מתוך אטלס גנום הסרטן (The Cancer Genome Atlas - TCGA). מבדקים in vitro שכללו; קולורימטריה, יצירת מושבות, Transwell, PCR כמותני בזמן אמת (Real-Time quantitative Polymerase Chain Reaction - RT-qPCR) ותספיג חלבון בוצעו. יתרה מזאת, החוקרים יצרו מודל של עכבר עירום מושתל CESC על מנת לאשש פעילות מעודדת גידולים של SQLE in vivo. החוקרים בחנו מתאם בין פרופיל ביטוי של SQLE, גנים שעברו ביטוי בצורה שונה (Differentially Expressed Genes - DEGs), הסננה של תאי מערכת החיסון ורגישות לטיפול כימי. הערך הפרוגנוסטי של שינויים גנטיים ומתילציות של ה-DNA ב-SQLE נבחנו גם כן.

תוצאות המחקר הדגימו כי ביטוי של mRNA של SQLE עלה באופן מובהק ב-CESC. ניתוח לפי עקומה אופיינית למסווג (Receiver Operating Characteristics - ROC) חשף את היכולת האבחונית המשמעותית שיש ל-SQLE עבור CESC. נבדקות עם ביטוי מוגבר של SQLE הדגימו שרידות כוללת קצרה יותר. ההשפעה המעודדת של SQLE על שגשוג תאי, הופעת גרורות, סינתזת כולסטרול והתמרה אפיתליאלית-מזנכימלית (Epithelial-Mesenchymal Transition - EMT) הודגשו. יש לציין כי נמצא קשר בין רמת הביטוי של SQLE והימצאות של תאי מערכת החיסון וכן הפעלה של נקודות בקרה אימוניות. ביטוי מוגבר של SQLE נמצא קשור לעליה בתגובה לטיפולים כימיים. מצב המתילציות של SQLE נמצא קשור באופן מובהק לפרוגנוזה של CESC.

מסקנת החוקרים הייתה כי SQLE משפיע באופן משמעותי על הפרוגנוזה של CESC, התנהגות הממאירות, סינתזה של כולסטרול, EMT והסננת תאי מערכת החיסון ועל כן יכול להוות סמן אבחנתי ופרוגנוסטי עבור CESC. מכיוון שכן, ייתכן ו-SQLE יכול להוות מוקד טיפולי חדש CESC.

מקור:

Zhao, YC., Li, YF., Qiu, L. et al. SQLE—a promising prognostic biomarker in cervical cancer: implications for tumor malignant behavior, cholesterol synthesis, epithelial-mesenchymal transition, and immune infiltration. BMC Cancer 24, 1133 (2024). https://doi.org/10.1186/s12885-024-12897-0

נושאים קשורים:  מחקרים,  קרצינומה של תאי קשקש,  קרצינומה של צוואר הרחם והעריה,  אדנוקרצינומה,  ריצוף RNA
תגובות