חדשות

השתלת הרחם הצליחה: 14 נשים ילדו בהצלחה תינוקות בריאים

השתלת רחם בנשים עם אי פוריות מוחלטת על רקע גורם רחמי הובילה ללידות חי | לא היתה האטה בגדילה עוברית באף אחד מההריונות ולא התגלו עיכובים התפתחותיים בילדים שנולדו

לידה, תינוק (צילום: אילוסטרציה)

השתלת רחם בנשים עם אי פוריות מוחלטת על רקע גורם רחמי הובילה ללידות חי. כל 14 הנשים שההשתלה אצלן הצליחה ילדו לפחות תינוק אחד חי. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת JAMA Network.

המחקר נערך במכון להשתלות סימונס במרכז הרפואי ביילור בדאלאס, טקסס, בין ספטמבר 2016 לאוגוסט 2019. הוא כלל 20 משתתפות עם אי פוריות על רקע גורם רחמי ולפחות שחלה אחת מתפקדת.

הרחם, מ-18 תורמות חיות ושתי תורמות מתות, הושתל בעמדה אורתוטופית עם אנסטומוזות וסקולריות לכלי הדם האיליאקים החיצוניים. המשתתפות קיבלו טיפול מדכא חיסון עד להוצאת הרחם המושתל לאחר לידה חיה אחת או שתיים, או לאחר כשל בהשתלה.

מתוך 20 המשתתפות (גיל חציוני 30 שנה, טווח 20-36; 2 אסיאתיות, אחת שחורה ו-16 לבנות), ל-14 (70%) היתה השתלת רחם מוצלחת והן ילדו לפחות תינוק אחד חי.

ל-11 מתוך 20 המקבלות היה לפחות סיבוך אחד. סיבוכים אימהיים ו/או מיילדותיים התרחשו ב-50% מההריונות המוצלחים - שישה מקרים, כאשר השכיחים ביותר היו יתר לחץ דם הריוני אצל שתיים (14%) מהן, אי ספיקת צוואר הרחם אצל שתיים, ולידה מוקדמת אצל שתיים. לא היו מומים מולדים אצל אף אחד מתוך 16 התינוקות שנולדו חיים. לארבע מתוך 18 התורמות החיות היו סיבוכים בדרגה 3.

המחקר הראה כי שיעור ההישרדות של השתל השתפר עם הזמן והניסיון. שיעור הלידות החיות במחקר זה מצביע על כך שרחם מושתל בהצלחה מסוגל לתפקד לפחות באופן שווה לרחם טבעי. מחקר קודם עם תשע מטופלות דיווח על שיעור לידות חי של 67% לאחר השתלת רחם.

בהיעדר נתונים ספציפיים על כריתת רחם לצורך תרומה מהחי, הסיכונים שנדונו עם התורמות בזמן ההסכמה נגזרו מהניסיון עם תרומה מהחי של כבד וכליות בכל הנוגע לסיכון כללי כגון זיהום, דימום ואירועי פקקת וכן סיבוכים ידועים של כריתת רחם רדיקלית, בכל הנוגע לפגיעה באיברים ומבנים סמוכים כגון שופכנים, שלפוחית השתן והחלחולת.

סיכונים למקבלת השתלת הרחם כללו סיכונים כירורגיים בניתוח ההשתלה הראשוני וכן הליכים כירורגיים עוקבים (1-2 ניתוחים קיסריים ללידה וכריתת רחם השתל), כשל השתל וחשיפה לדיכוי חיסוני עם סיכון לרעילות כלייתית. ההשפעה ארוכת הטווח של דיכוי חיסוני בנשים בריאות אלו נותרה לא ידועה. נתונים ראשוניים נראו מצביעים על כך שתפקוד הכליות התאושש לחלוטין או ברובו במעקב של 12 חודשים מהפסקת הטיפול החיסוני.

לא היתה האטה בגדילה עוברית באף אחד מההריונות במחקר. זאת, בניגוד לנתוני רישום של אמהות עם השתלות איברים מוצקים אחרים המדווחים על שכיחות של 16% של ילודים קטנים לגיל ההיריון בלידה. נתונים ראשוניים על ילדים שנולדו לאחר השתלת רחם מצביעים על כך שעד כה לא התרחשו אנומליות מולדות ועיכובים התפתחותיים בילדים שנולדו ולא התגלתה שכיחות מוגברת של התפתחות פיזית או נפשית חריגה.

נושאים קשורים:  השתלת רחם,  אי-פוריות,  לידות,  חדשות,  מחקרים
תגובות