חדשות

בינה מלאכותית מאבחנת בהצלחה תסמונת שחלות פוליציסטיות

כלי נוסף לאבחון ההפרעה ההורמונלית השכיחה ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות: סקירה שיטתית מראה כי לבינה מלאכותית ולמידת מכונה ביצועי אבחון גבוהים בזיהוי אבחון תסמונת השחלות הפוליציסטיות

תסמונת שחלות פוליציסטיות. הדמיה: שאטרסטוק

בינה מלאכותית ולמידת מכונה יכולות לזהות ולאבחן ביעילות את תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), ההפרעה ההורמונלית השכיחה ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות, כך עולה מסקירה שיטתית חדשה שפורסמה ב-Frontiers in Endocrinology.

לפי עורכי המחקר, "בינה מלאכותית ולמידת מכונה מספקות ביצועי אבחון וסיווג גבוהים בזיהוי PCOS, ובכך מספקות דרך לאבחון מוקדם של הפרעה זו". עם זאת ציינו החוקרים כי "מחקרים מבוססי בינה מלאכותית צריכים להשתמש בקריטריונים אבחוניים סטנדרטיים כדי לשפר את היישום הקליני של בינה מלאכותית ולמידת מכונה באבחון תסמונת השחלות הפוליציסטיות ולשפר את ההקפדה על הנחיות מתודולוגיות".

המחקר כלל נתונים ממסדי נתונים MEDLINE, Embase, ה-Cochrane Central Register of Controlled Trials, Web of Science והספריה הדיגיטלית של IEEE Xplore. מתוך 135 מחקרים שנבדקו, 31 מחקרים נכללו בסקירה שיטתית זו. עשרה מחקרים (32%) השתמשו בקריטריונים סטנדרטיים (NIH, Rotterdam או Revised International PCOS), בעוד 17 (55%) השתמשו במידע קליני עם/ בלי הדמיה. השטח מתחת לעקומת ה-ROC נע בין 73% ל-100% (בשבעה מחקרים), דיוק האבחון היה בין 89% ל-100% (4 מחקרים), הרגישות היתה בין 41% ל-100% (עשרה מחקרים), הספציפיות היתה בין 75% ל-100% (עשרה מחקרים), ערך הניבוי החיובי (PPV) היה בין 68% ל-95% (ארבעה מחקרים), וערך הניבוי השלילי (NPV) היה 94% עד 99% (שני מחקרים).

תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא כאמור האנדוקרינופתיה השכיחה ביותר בנשים בגיל הפוריות, עם שכיחות משוערת שנעה בין 4% ל-20% ומשפיעה על יותר מ-66 מיליון ברחבי העולם בשנת 2019. התסמונת קשורה לשכיחות מוגברת של מחלות לב וכלי דם, אי פוריות וסרטן רירית הרחם. נטל בריאות הציבור שלה הוא עצום, עם כמעט שמונה מיליארד דולר שהושקעו בשנת 2020 לניהול תסמינים הקשורים למחלה בקרב נשים בארה"ב בלבד.

האבחנה כיום של תסמונת השחלות הפוליציסטיות מבוססת על קריטריונים קליניים, כאשר הקריטריונים של רוטרדם/ קריטריוני תסמונת השחלות הפוליציסטיות הבינלאומיים הם המקובלים ביותר. התסמונת מאופיינת בשילוב של היפראנדרוגניזם, חוסר ויסות של הביוץ ומורפולוגיה פוליציסטית שחלתית (PCOM). הפנוטיפ הקליני ההטרוגני הזה מסובך עוד יותר עקב יחסי הגומלין של התסמונת עם גורמים גנטיים וסביבתיים, כגון השמנת יתר הקשורה לתזונה או גורמי אורח חיים, המשפיעים על ההתייצגות הקלינית.

האבחנה המבוססת על קריטריונים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות מסובכת עקב הבדלים בהערכה הקלינית של היפראנדרוגניזם וקביעת אי סדירות במחזור החודשי. יתר על כן, השונות בסטנדרטים הנורמטיביים עבור מורפולוגיה פוליציסטית שחלתית כוללת אתגר אבחוני נוסף. ההערכות מצביעות על כך שהאבחון של התסמונת מתעכב ביותר משנתיים בשליש מהנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אך ככל הנראה מדובר בהערכת חסר.

נושאים קשורים:  תסמונת השחלה הפוליציסטית,  אבחון מחלות,  בינה מלאכותית,  למידת מוכונה. חדשות,  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
27.09.2023, 14:08

צריך בינה מלאכותית?
ברגע שרואים מישהי מלאה, שעירה וחרמנית - זה די סוגר את האבחנה