חדשות

צריכת קפה במהלך ההריון והשפעתה על גובה הילד

תוצאות מחקר שפורסם ב-JAMA מראות שייתכן שיש לשקול מחדש את ההנחיה המאפשרת שתיית קפה בזמן ההריון | לפי המחקר, צריכת קפאין בהריון עלולה לגרום לילד להיות נמוך בכמעט ס"מ

מדידת גובה בילדים. אילוסטרציה

מחקר שנערך לאחרונה הראה שלנשים בהריון שצרכו קפאין נולדו ילדים נמוכים יותר מילדים שנולדו לנשים לא צרכו קפאין במהלך הריונן. ההמלצות להריון בריא השתנו במהלך השנים עם הופעת נתונים חדשים.

תחום נחקר במיוחד הוא השפעת שתיית קפה על תוצאות ההריון והתפתחות הילד, והדעה כיום היא ששתיית קפה במהלך ההריון אינה גורמת לנזק. אולם, מחקר שפורסם לאחרונה ב-JAMA מצא שצריכת קפאין במהלך ההריון עלולה להשפיע על גדילת הילד. המחקר מצא שלאנשים בהריון שצרכו קפאין נולדו ילדים שהיו נמוכים יותר בילדותם המוקדמת.

מחקרים קודמים על הקשר בין קפאין בהריון להתפתחות הילד העלו תוצאות מעורבות. כמה מחקרים הראו שקפאין עלול להזיק להיבטים מסוימים של ההריון. עם זאת, צריכת קפאין בכמות מסוימת עשויה שלא לגרום להשפעות בריאותיות שליליות.

לפי ארגון המיילדות והגינקולוגים האמריקאי, פחות מ-200 מיליגרם של קפאין במהלך ההריון נחשב בטוח. זוהי כמות שוות ערך לכוס קפה ביום. עם זאת, צריכת קפאין יכולה לגרום לסחרחורת, לבחילות ולהפרעות שינה.

במחקר שנערך בארה"ב נבחנו נתונים של אמהות בין השנים 1959-1965 וילדים בין השנים 1960-1974. לאחר מכן, נבחנו הנתונים  של אמהות וילדים בין השנים 2009-2013 ו-2017-2019. החוקרים בחנו את ריכוזי הקפאין והפרקסנטין - מטבוליט של קפאין - בדם של האישה ההרה במהלך השליש הראשון של ההריון. לאחר מכן בחנו את גובהם של ילדיהן עד גיל 8. הניתוח הצביע על כך שיש קשר בין צריכת קפאין במהלך הריון לילדים נמוכים יותר בשלב מאוחר יותר של חייהם. ההבדל היה מובהק והפרש הגובה בין ילדים שלאמהותיהם היה קפאין בדם וילדים שאמהותיהם לא שתו קפה הסתכם בכ-2 ס"מ.

לפי החוקרים, אפילו חשיפה נמוכה לקפאין במהלך ההריון היתה קשורה לקומה נמוכה יותר בילדות עד גיל 8. במעט מחקרים קודמים בנושא, ההשוואה היתה של BMI ולא של הגובה. תוצאות המחקר מראות שייתכן שיש לשקול מחדש את ההנחיה המאפשרת שתיית קפה בזמן ההריון. בנוסף, קומה נמוכה בגיל קטן עלולה להוביל לבעיות בריאות נוספות אם הן יימשכו בבגרות. למשל, קומה נמוכה בבגרות קשורה לסיכון גבוה יותר לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם.

למחקר היו כמה מגבלות, כמו היבטים אחרים בתזונת האם שלא הובאו בחשבון שיכולים להשפיע על גובה הילדים, או נתונים אחרים כמו גובה האב. בנוסף, כיוון שחלק מהנתונים נלקחו מקבוצת נשים שחייתה מזמן, ייתכן שגורמים היסטוריים או חברתיים השפיעו על ההריון. בנוסף, בקבוצה של ימינו, מדידות הגובה של הילדים נלקחו בנקודת זמן אחת.

מחקר המשך יצטרך לחקור את הקשר בין צריכת קפאין על ידי האם וצמיחת ילדים בילדות מאוחרת יותר ועד שנות ה-20 של חייהם, לאחר התייצבות הצמיחה, כדי לראות אם הם בסופו של דבר מגיעים לגובה הממוצע.

נושאים קשורים:  קפאין,  הריון,  גדילה,  מחקרים,  חדשות,  תזונה
תגובות
18.11.2022, 07:06

למערכת doctors only שלום - כאשר מפרסמים סיכום של מאמר כדאי לשלוח לינק למאמר המקורי. מי שקורא את הסיכום עלול להסיק מסקנות ששתיית קפה בהריון עלולה לגרום לילד להיות נמוך, ויותר מכך אם יהיה נמוך הוא עלול לסבול מסכרת ומחלות יתר ל.ד. כמו שנכתב במשפט האחרון במאמר המקורי - למשמעות הקלינית של הממצאים דרושים מחקרים נוספים. יש להיזהר ממסקנות על המלצות על סמך מחקר רטרוספקטיבי שפורסם ב JAMA open שממנו יסיקו רופאים או אנשי מקצועות רפואה נוספים הקוראים את הסיכום שיש למנוע מנשים הרות לשתות קפה בהריון. זו המלצה מוקדמת מידי וקרוב לודאי ללא משמעות קלינית גם אם הממצאים נכונים וגם על כך יש לי ספק.

22.11.2022, 00:34

הייתי סטודנטית בשתי ההריונות הראשונות שלי. שתיתי מלא קפה. הבנות המקסימות שלי מעל גובה הממוצא לגילם.