כ-85% מהנשים הצעירות סובלות מנפיחות כואבת, התכווצויות וכאבי בטן במהלך המחזור החודשי – ואצל חלקן הבעיות יכולות להימשך שנים. מחקר חדש מצא כי יש התאמות התנהגותיות שנערות ונשים צעירות יכולות לעשות כדי להפחית את הכאב.
עוד בעניין דומה
"שינוי תזונה יכול להיות פתרון פשוט יחסית שיכול לספק הקלה משמעותית עבורן", אמרה ד"ר סטפני פאוביון, מנהלת המרכז לבריאות האישה של "מאיו קליניק" בג'קסונוויל, פלורידה. ד"ר פאוביון, המנהלת הרפואית של האגודה למנופאוזה בצפון אמריקה – NAMS, לא היתה מעורבת במחקר.
תקציר המחקר, שהוצג בשבוע שעבר בכינוס השנתי של NAMS, חקר את הקשר בין תזונה לדיסמנוריאה. המחברת המובילה של המחקר, שרה סאנו, אמרה ל-CNN שהיא החלה להתעניין בנושא בגלל כאבי המחזור שלה עצמה, שמציקים לה מאז גיל ההתבגרות. "מצאתי שדיאטות עשירות במזונות דלקתיים כמו בשר מן החי, שמן, סוכרים, מלחים וקפה, תורמות להגברת הסיכון לכאב במהלך המחזור," אמרה סאנו, שערכה את המחקר כמתמחה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי.
"אם במקום לצרוך אוכל עתיר שומנים וסוכרים תבחרו בדיאטה אנטי דלקתית - פירות, ירקות, שמן זית, כמו התזונה הים תיכונית - תקבלו פחות התכווצויות", אמרה חברת מועצת המנהלים של NAMS, ד"ר מוניקה כריסמס, פרופסור-חבר למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת שיקגו, שלא היתה מעורבת במחקר.
בין המחקרים הקודמים שצוטטו במחקר החדש – מחקר משנת 2018 שנערך בקרב סטודנטיות ספרדיות ומצא כי נשים ששתו קולה ואכלו בשר היו בסבירות גבוהה יותר לסבול מכאבים במהלך המחזור מאשר נשים שאכלו יותר ירקות ופירות.
המחקר החדש מצא כי בין הגורמים העיקריים לתסמיני הכאב - חוסר איזון בין חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6. חומצות שומן אומגה 3 הנמצאות במזונות כמו סלמון, טונה, סרדינים, צדפות, אגוזי מלך, צ'יה וזרעי פשתן, הן אנטי דלקתיות. מחקרים מצאו כי יש קשר בין צריכתם של מזונות אלו לבין הפחתת הסיכון למחלות כרוניות רבות הנגרמות על ידי דלקות.
חומצות שומן אומגה 6 שומרות על בריאות העור, השיער והעצמות ומסייעות בוויסות חילוף החומרים, בנוסף לתפקידן במערכת הרבייה. אבל יותר מדי מחומצות שומן אלו עלול לגרום לדלקת כאשר הגוף בסופו של דבר מפרק אותן לחומצה ארכידונית, אשר מורידה את סף הכאב של הגוף.
"במחקר שערכתי גיליתי שבאנשים שצורכים תזונה עשירה בחומצות שומן אומגה 6, במיוחד כאלה שמקורן במוצרים מהחי, יש נוכחות גבוהה יותר של חומצה ארכידונית בגוף, מה שמגביר את כמות הפרוסטגלנדינים המעודדים דלקת", ציינה סאנו.