כ-8% מהיולדות בישראל בשנת 2021 שילמו עבור שירות של מלונית ליולדות, אך לפי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, משרד הבריאות לא קבע נוהל להפעלת מלוניות למניעת שימוש בכוח אדם ובתשתיות של בתי החולים הציבוריים לצורכי הרפואה הפרטית, למרות שמבקר המדינה העיר על כך למשרד כבר לפני 12 שנה. כך דיווחה מיטל יסעור בית-אור ב"ישראל היום".
עוד בעניין דומה
על פי הדו"ח, שהוזמן על ידי ח"כ מאיר פורוש, במלוניות שפועלות בבתיה"ח שיבא, אסף הרופא, הדסה עין כרם ואיכילוב ומציעות שירות פרטי בתשלום, מועסק צוות סיעודי ורפואי של בתי החולים. בשני הראשונים מופעלות המלוניות על ידי תאגידי הבריאות שלהם, ב"איכילוב" נמצאת המלונית בבעלות פרטית וגם בהדסה המלונית "פועלת כעסק עצמאי לכל דבר".
ב"הדסה" וב"איכילוב" ציינו שהמלון משלם עבור ליווי של הצוות הרפואי והסיעודי מבית החולים, אך הדו"ח מציין כי "לא ניתן להבטיח שאין הסטה של כוח אדם רפואי וסיעודי מהרפואה הציבורית לרפואה הפרטית".
עלות לילה במלונית ב"שיבא" - 1,700-900 שקל, ב"אסף הרופא" - 1,150-950 שקל, ב"הדסה" -1,195-840 שקל וב"איכילוב", החל מ-2,000 שקל. מדובר בשירות פרטי שאינו כלול בסל הבריאות, אך במקרים מסוימים נכלל בביטוחים המשלימים של קופות החולים. ב-2021 שהו 2,483 יולדות במלונית ב"אסף הרופא", ב"שיבא" שהו 5,250 יולדות; במלוניות ב"הדסה" וב"איכילוב" לא נמסרו נתונים על מספר היולדות.
בדו"ח מצוין כי בהיבט ההוצאה הלאומית לבריאות, מדובר בכפל מימון משום שהביטוח הלאומי משלם עבור כל יולדת כ-15 אלף שקל לבית החולים, אך במקביל בית החולים מקבל תשלום פרטי עבור המלונית מאותה יולדת. "בהינתן שמדובר בשירות פרטי, הוא אינו נגיש ליולדת שידה אינה משגת, ונשאלת השאלה: אם מדובר בשירות בריאות חיוני, מדוע הוא אינו מוצע לכלל היולדות, ואם הוא אינו חיוני, מדוע הוא מוצע במסגרת בית חולים ציבורי?" נכתב בדו"ח.
על פי הדיווח, ממשרד הבריאות נמסר כי בעבר עסק בהכנת נוהל בנושא, אך הוא לא פורסם. כמו כן הדגישו כי לא מדובר בשירות רפואי נדרש וכי השירות הניתן לכלל המאושפזים בבתי חולים, ובהם יולדות, צריך להיות ברמת מלונאות נאותה כך שכל יולדת תיהנה מתנאי מלונאות טובים ללא קשר ליכולתה.