הספרות הרפואית עשירה במידע על נזקי העישון, כולל נזקי עישון בהריון, אך הידע על עישון פאסיבי והשפעתו על תוצאות ההריון מוגבל מאוד. באגף נשים ויולדות בבית החולים וולפסון בחולון נערך בשנה האחרונה מחקר גדול, פרוספקטיבי, ראשון מסוגו, שנועד לבדוק את הקשר בין עישון פסיבי לסיבוכי הריון, בקורלציה לבדיקה פתולוגית של השליה. את המחקר הובילו פרופ' ערן וינר, מנהל השירות לסיבוכים מילדותיים וד"ר מיכל לוי, רופאה בכירה ביחידת אם ועובר.
עוד בעניין דומה
המחקר מנה 115 מטופלות שבמהלך הריונן נחשפו לעישון פסיבי מצד בן/בת הזוג. לטובת המחקר, עישון פאסיבי הוגדר כעישון של יותר מ-20 סיגריות ליממה של בן/בת הזוג, כולל דיווח על עישון סדיר בבית, ובתנאי שהיולדת עצמה לא עישנה במהלך ההריון. במקביל, גויסה קבוצת ביקורת של 115 נשים באותו גיל ובאותו שבוע הריון שאינן מעשנות או חשופות לעישון פסיבי.
כל הנשים שגויסו למחקר היו נשים ללא מחלות רקע או טיפול תרופתי קבוע, שהריונן הוגדר הריון "בסיכון נמוך". זאת על מנת "לנקות" השפעה של תחלואה הריונית נלווית או שימוש בחומרים כגורם לסיבוכים מיילדותיים או כמוביל לנגעים שיליתיים.
הגיוס נעשה בחדר לידה, מספר שעות טרם הלידה, כך שניתן היה להבטיח שמהלך ההריון כולו היה שגרתי ללא סיבוכים מאובחנים.
החוקרים מצאו כי בנשים שהיו חשופות לעישון פסיבי במהלך ההריון נמצא שיעור גבוה יותר, באופן מובהק, של מים מקוניאליים במהלך הלידה ושל ניטור עוברי לא מספק במהלך הלידה. לנשים אלו גם היה שיעור גבוה יותר של האטה בצמיחה תוך רחמית או משקל לידה קטן מהצפוי לגיל ההריון ויותר אשפוז בטיפול נמרץ ילודים, בהשוואה לנשים שלא היו חשופות לעישון פסיבי בלידה.
מבחינת הפתולוגיה השלייתית, לנשים שהיו חשופות לעישון פסיבי היתה שליה קטנה יותר עם יותר נגעים המעידים על תת זילוח בצד העוברי של השליה, מה שמעיד על תפקוד לקוי של השליה לעומת השליות של הנשים שלא היו חשופות לעישון פסיבי. הנגעם השלייתים הללו נמצאו קשורים לקבוצת העישון הפסיבי באופן שאינו תלוי במשתנים אחרים. החוקרים ציינו כי "ממצאים אלה דומים לממצאים שאנו רואים באופן תדיר בסיבוכים כגון פרה-אקלמפסיה (רעלת הריון)".
לסיכום מציינים החוקרים כי "נכון יהיה להניח שהסיבוכים המיילדותיים שנמצאו בשיעור גבוה יותר בקבוצת העישון הפסיבי משניים לפתולוגיה השלייתית, בזהירות רבה יותר, ניתן לייחס את המופע השלייתי לחשיפה הפסיבית לעישון במהלך ההריון.
"אנו סבורים כי ממצאים מדאיגים אלה מחייבים מודעות גבוהה יותר ויותר תשומת לב לייעוץ שאנחנו נותנים לנשים בתחילת ההריון על נזקים פוטנציאליים של חשיפה לעישון פאסיבי".