רזרבה שחלתית נמוכה מהווה אתגר טיפולי בכלל ובעולם המערבי בפרט בעיקר בשל דחיית גיל הילודה והשפעות סביבתיות. בחלק ממקרים אלה הפתרון היחידי הוא תרומת ביצית, אך לא כל הזוגות מעוניינים ללדת ילד שאינו שלהם מבחינה גנטית וכך עומדים בפני דרך ללא מוצא.
עוד בעניין דומה
לאחרונה הוחל במרכז הרפואי האוניברסיטאי ע"ש ברזילי באשקלון טיפול חדשני IVA - In Vitro Activation במסגרת היחידה להפריה חוץ גופית בשילוב המערך הגינקולוגי. מדובר בטיפול חדשני המיועד לשיפור תוצאות טיפולי פוריות בנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה מאוד או כשל שחלתי מוקדם. השיטה פותחה לפני מספר שנים באוניברסיטת סטנפורד והניסיון הקליני העיקרי עד היום מגיע ממספר בתי חולים ביפן ובאירופה.
הרעיון מאחורי הטיפול הוא הסרת האינהיביציה על הזקיקים הקיימים בשחלה בצורה מכאנית ולאחר מכן טיפול בהפריה חוץ גופית. לצורך הטיפול, המטופלת עוברת הערכה סונוגרפית מתקדמת ואיזון הורמונלי לקראת ביצוע לפרוסקופיה. במהלך הניתוח, נלקחות פיסות קורטקס שחלתי, מבוצע חיתוך שלהן מחוץ לגוף המטופלת בכוונה לגרום לביטול אחד המנגנונים האחראיים על עיכוב התפתחות הזקיקים, והשתלה חוזרת של הרקמה באגן האישה במקומות שונים.
לצורך יישום הטיפול ביחידה להפריה חוץ גופית עבר ד"ר ליאון גרין, מומחה למיילדות גינקולוגיה ופוריות, שנת השתלמות ייעודית ביפן אצל מפתח השיטה. הטיפול מבוצע לאחר היערכות מתאימה של הצוותים המעורבים הכוללים את המנתחים הגינקולוגים, יחידת האולטרסאונד וכמובן היחידה להפריה חוץ גופית.
פעולת ה-IVA דורשת ניתוח זעיר פולשני (לפרוסקופיה). הפרמטר הכי חשוב שתלוי בידי המנתחים הוא לבצע את כל הפעולה מהתחלה עד הסוף ללא שימוש באנרגיית חשמל או חום מכל סוג שהוא כיוון שהוכח ששימוש באנרגיה בניתוחי שחלה פוגע משמעותית בתפקוד השחלתי. לכן בבית החולים ברזילי, הפעולה מבוצעת עם שימוש בטכנולוגיית תלת מימד עם מסכים מיוחדים סביב לצוות המנתח ומשקפי תלת מימד אשר מאפשרים דיוק גבוה בכל תנועה במהלך הניתוח ועל ידי כך מניעה מירבית מפגיעה ברקמות ודימומים מיותרים במהלך הניתוח
לדברי ד"ר גרין, התוצאות המפורסמות בספרות הרפואית במטופלות שעברו פעולת IVA (ללא אנזימים משפעלים) ממספר מרכזים מובילים בעולם מעודדות. אחוז ההריונות ולידות אשר דווחו עד היום מהמרכז ביפן הוא כ-30% במטופלות בגילאי 45-30. לרוב מדובר בהריונות בנשים שעברו טיפול הפריה חוץ גופית אחרי ה-IVA אך דווחו גם הריונות ספונטניים. "מספר פעולות ה-IVA בישראל עדיין קטן ואנו צופים בעתיד הקרוב לקבל יותר נתונים אשר יעזרו לנו במתן ייעוץ הולם למטופלות אשר פונות למרפאות IVA", ציין ד"ר גרין.
לדבריו, הליך ה-IVA מתאימה למטופלות עם כשלונות טיפולי הפריה חוץ גופית סטנדרטיים על רקע של תפקוד שחלתי ירוד או כשל שחלתי מוקדם, כאפשרות להשיג הריון מביציות עצמניות לפני מעבר למסלול של תרומת ביצית. כיוון שברוב המקרים לאחר IVA המטופלת תצטרך לעבור תהליך של גירוי שחלתי והפריה חוץ גופית, הטיפול מוגבל לפי המלצות האיגוד הישראלי של רופאי הפריון לגיל 44.
פרטים נוספים - ליחצו כאן