קנאביס הינו החומר האסור הנמצא בשימוש הנרחב ביותר בקרב נשים בהריון. עם זאת, ההשפעות של חשיפה לקנאביס בעת ההריון על התפקוד הקוגניטיבי טרם ידועות היטב. עם התחדשות החוקים בנוגע לשימוש בקנאביס, ישנה דאגה הולכת וגוברת בנוגע לכך שהחשיפה לקנאביס במהלך ההריון צפויה להתרחב אופן ניכר בשנים הקרובות. לכן, ישנו צורך דחוף בהבנה טובה יותר של ההשלכות של חשיפת האם לקנאביס במהלך ההריון על הקוגניציה של הילוד.
עוד בעניין דומה
החוקרים בחנו האם חשיפה כרונית לשאיפת קנאביס במהלך ההריון משנה את הגמישות הקוגניטיבית בקרב הילודים.
בחולדות נקבות אשר נחשפו באופן פאסיבי לשאיפת קנאביס (50 או 400 מ"ג למ"ל; שאיפה אחת כל 2 דקות במשך שעה, פעמיים ביום), החל מיום 50 לאחר הלידה, הצאצאים אומנו ללחוץ על לחצן אשר גורם ליצירת אות ולקבלת מזון. בהמשך, על החולדות היה לוותר על אסטרטגיות קודמות שנלמדו ולאמץ אסטרטגיית מרחב אגוצנטרי (כלומר לוותר על האות ותמיד ללחוץ על לחצן ימני או שמאלי). לבסוף, החולדות נבחנו במשימה הפוכה שדרשה מהם ללחוץ על הלחצן ההופכי למשימה הקודמת. מספר הניסיונות והטעויות, ביחד עם סוג הטעויות (שמרניות, רגרסיביות או חוסר מאמץ) וההתייחסות המרחבית (התרחקות או התקרבות לאות) נסכמו והושוו בין הקבוצות.
התוצאות המקדימות הצביעו על כך שחשיפה לשאיפת קנאביס בזמן ההריון לא השפיעה באופן מהותי על למידת האות או היפוך הלמידה, אך כן פגעה ביכולת לשנות אסטרטגיה. יתר על כן, צאצאים שנחשפו לקנאביס ביצעו יותר טעויות של חוסר מאמץ מאשר טעויות רגרסיביות, מה שמצביע על חוסר היכולת לאמץ ולשמר את האסטרטגיה האופטימלית החדשה. מידע זה מצביע על כך שחשיפה לקנאביס במהלך ההריון עשויה להוביל לחוסר בגמישות קוגניטיבית בבגרות.
מקור: