משרד הבריאות יאסוף בחודשים הקרובים מידע על כל רופאי הקהילה - רופאי משפחה, ילדים ובמקרים מסוימים גם רופאי נשים - שעברו בתקופה האחרונה בין קופות החולים; כך אמר ראש החטיבה לרגולציה, מדיניות שווקים והסדרת המערך הביטוחי במשרד הבריאות, מוריס דורפמן, בשיחה עם העיתון "דה מרקר". לפי הדיווח, המידע שייאסף יכלול את שכרם לפני ואחרי המעבר ובאיזו קופה נמצאים המטופלים שלהם לפני ואחרי המעבר.
עוד בעניין דומה
בדיווח נמסר עוד, כי בנוסף להסכם שאליו הגיעו מנכ"לי ארבע הקופות עם משרד הבריאות, לפיו לא יוכלו רופאי משפחה, ילדים ונשים לעבור מקופה לקופה ברדיוס של 30 ק"מ ממקום העבודה הנוכחי שלהם בשלושה החודשים הקרובים, בקרוב מעבר רופא לקופה אחרת במקום מרוחק יותר יחייב אותו לעבוד בה לפחות שנתיים. כמו כן, ידרוש המעבר אישור ישיר של מנכ"ל קופת החולים שאליה עבר הרופא.
דורפמן: "מכפילים שכרו של רופא רק כדי שיעביר לקופה 2,000 מבוטחים שרשומים אצלו כמטופלים. למה אנחנו צריכים לעודד זאת?"
לדברי דורפמן, קופות החולים התחייבו לדווח על כל מעבר למשרד הבריאות שבוע מראש. צוות משותף למשרדי הבריאות, האוצר וקופות החולים יבחן את סוגיית מעבר הרופאים ויגיש המלצות להתמודד עם התחרות בין הקופות על הרופאים, ועל מבוטחיהם.
בדיווח גם נמסר, כי מתוך בדיקה לגבי מעברי מבוטחים מקופה לקופה עולה שמאמצי הקופות בנושא הזה ממוקדים בעיקר ביישובים שבהם אוכלוסייה חרדית ואוכלוסייה ערבית גבוהה. מבין עשרה יישובים שבהם שיעור המעברים הוא הגבוה ביותר, שמונה הם ערביים ו-2 חרדיים.
העיתון כתב, כי האפשרות למעבר מקופה לקופה נועדה במקורה לשפר את השירות למבוטחים, אבל התחרות בין הקופות "תפסה כיוונים לא רצויים". הקופות מציעות לרופאים הצעות כספיות נדיבות למעבר, במיוחד כאשר הרופאים "מביאים" יחד עמם לקופה החדשה את מטופליהם הקודמים.
במשרד הבריאות טוענים שהשירות הרפואי ככלל אינו משתפר עקב מעברים אלו. לפי טענות המשרד, היו מקרים שרופאים עברו מקופה לקופה יחד עם עשרות עד מאו מטופליהם ותוגמלו על כך בידי הקופה החדשה בסכומי כסף גבוהים.
דורפמן אמר לעיתון, כי "ראינו רופאים שמקבלים מאות אלפי שקלים נוספים בשנה על המעבר. עדויות דומות קיבלנו מבכירים בקופות שלא רצו להזדהות. למשל: בכירה באחת הקופות מסרה כי רופא קיבל לשכרו החודשי תוספת של כ-50 אלף שקל תמורת המעבר, למרות שמספר מטופליו-שלו לא גדל. כמוהו יש עוד רבים. מכפילים שכרו של רופא רק כדי שיעביר לקופה 2,000 מבוטחים שרשומים אצלו כמטופלים. למה אנחנו צריכים לעודד זאת?"
יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ליאוניד אידלמן טען במכתבים ששלח למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ולמנכ"לי ארבע הקופות כי הוא מבקש הבהרות בדבר הסיכומים שאלו השיגו בנושא הזה ביניהם. הוא טען במכתב כי מדובר בפגיעה קשה בחופש העיסוק של הרופאים וגם התריע שהר"י תנקוט באמצעים משפטיים, מאחר שמדובר בסיכום לא חוקי.
הר"י חוששת, מסר העיתון, שבעקבות ההסכמה הזאת בין המנכ"לים למשרד הבריאות "יגיעו צעדים נוספים שתכליתם להרגיע את התחרות שבין הקופות – מהלך שיש בו פגיעה במבוטחים".