מחקר שבוצע בבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון מצא לראשונה, כי התפריט התזונתי בתקופה שלפני הכניסה להריון משפיע על ה-DNA של היילוד ועל תפקודו.
עוד בעניין דומה
המחקר דגם למעלה מ-2,000 נשים באזורים חקלאיים בגמביה, מקום בו התפריט התזונתי של האוכלוסיה מושפע באופן דומיננטי מהיבולים שמשתנים בהתאם לעונות השנה.
החוקרים דגמו 84 נשים שהתעברו בשיא עונת הגשמים מחד, ומאידך 83 נשים שהתעברו בשיא עונת הקיץ. על פי מדידות של ריכוזים של חומרי מזון בדם ולאחר מכן ניתוח הדמים וזקיקי-שערות של הנולדים כאשר היו בגילאים 2-8 חודשים, מצאו החוקרים שהתפריט התזונתי של האימהות בטרם ההפריה היה בעל השפעה מובהקת על מאפייני ה-DNA של היילודים.
החוקרים בדקו שישה גנים. אצל תינוקות שאימותיהן התעברו בעונת הגשמים היו שיעורים גבוהים של מתילציה בכל ששת הגנים, בהשוואה לתינוקות שאימותיהן התעברו בקיץ. בנוסף, החוקרים השוו את תוצאות ההבדלים לדגימות הדם שנלקחו מהאימהות והערכים התזונתיים שנמצאו בהן.
למרות שהחוקרים ציינו שטרם ניתן לקבוע את ההשלכות הבריאותיות של ההבדלים הללו, עדיין מדובר בפעם הראשונה שהדבר נצפה בבני אדם. מחקר קודם שבוצע בשנת 2003 מצא שתזונתן של נקבות עכברים השפיעה ושינתה את גוון הפרווה של צאצאיהן כתוצאה מהשפעה על הקבוצות המתיליות ב-DNA.
פרופסור אנדרו פרנטיס, מבית הספר להגיינה ורפואה טרופית שבלונדון, אמר שמטרתם של החוקרים, הממשיכים במחקרם, היא להגדיר את התפריט האופטימלי לאימהות-לעתיד, אשר ימנע פגמים בתהליך המתילציה. לקריאה נוספת לחצו כאן.
ערכה: ד"ר שירי אלפרט