לאור התועלת האפשרית מטיפול במחלת עורק התרדמה (carotid) במניעת שבץ ביקש מחקר, שהתפרסם לפני מספר ימים באתר כתב העת Stroke, לבחון את התועלת מהתערבות תזונתית בהפחתת הסיכון למחלת עורק התרדמה, בהתבסס על נתוני ניסוי Women’s Health Initiative Diet Modification Trial.
בניסוי הוגרלו 48,835 נשים בגיל 50-79 שנים להתערבות תזונתית או המשך התזונה הרגילה, ששימשה כקבוצת ביקורת. ההתערבות התזונתית כללה הפחתת צריכת השומן ל-20% מסך הקלוריות היומי וצריכת ≥5 מנות פרות וירקות ו-≥6 מנות דגנים ביום, בנוסף לניטור התזונה והשתתפות בקבוצות תמיכה.
בקבוצת הביקורת המשיכו הנשים לצרוך את התזונה רגילה שלהן תוך הדרכה סטנדרטית לתזונה נכונה ומילוי יומן אכילה. מצבן הבריאותי של המשתתפות הוערך מדי שישה חודשים והיארעות מחלת עורק התרדמה הוגדרה כאשפוז בשל תסמינים או התערבות ניתוחית לשיפור הזרימה בעורק.
במעקב ממוצע של 8.3 שנים, החל מהשנים 1994-2005, אירעו 297 (0.61%) מקרי מחלה חדשים. לא נמצא הבדל מובהק בסיכון להיארעות מקרי מחלה חדשים בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת (יחס סכנה [hazard ratio]: 1.08; רווח בר-סמך של 95%: 0.9-1.4).
גם בניתוח שניוני של התוצאות ב-5 השנים שלאחר תום ההתערבות (2005-2010) לא נמצא הבדל מובהק בסיכון להיארעות המחלה בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת (1.24; 0.9-1.17).
השוואת התוצאות המצטברות לאורך כל תקופת המחקר (1994-2010) לא הדגימה אף היא הבדל מובהק בסיכון להיארעות מחלת עורק התרדמה בין שתי הקבוצות (1.13; 0.9-1.4).
לאור הממצאים קובעים החוקרים, כי התערבות תזונתית להפחתת צריכת השומן והגדלת צריכת פרות, ירקות ודגנים לא שינתה באופן מובהק את הסיכון למחלת עורק התרדמה.